Det här med bröd...

Alla har sin egen association till bröd. Limpan med prickig korv och ost till frukosten när man var liten. Rostat bröd med smör och marmelad eller nybakat bröd som bara smälter i munnen och får en att få en smakorgasm. Håll med om att bröd är GOTT! Men det är långt ifrån så där jätte nyttigt som man faktiskt tror. Det finns så många olika rön om bröd, ät 6 skivor bröd om dagen (bröd till varje måltid), äter du bröd till frukost så skippa det resten av dagen m.m.
Jag personligen är svag för smörgåsar och bröd (kan äta det som det är utan pålägg). Jag äter nog hellre en macka än en måltid. Men jag har insett att jag INTE mår bra av bröd. Jag blir tung i magen och får ont i den och oftast mätter det inte alls så som det ska, och då väljer jag ändå "nyttigt" bröd.

Här är lite intressanta saker att tänka på när man ska välja bröd:

♦"Grovt bröd med fullkorn", ”25% fullkorn”. Brödet är INTE ett fullkornsbröd då minst 50 procent av torrvikten ska bestå av fullkornsmjöl för att ett bröd ska få kallas fullkornsbröd

♦Ord vi associerar med hälsa, exempelvis Wasas knäckebröd som marknadsförs med orden ”linfrön som innehåller omega-3”. Linfrön måste dock krossas för att det ska bli någon omega-3, annars går linfröna oförändrade genom tarmen. Om linfröna är krossade är det ändå endast 10-20 procent av denna vegetabiliska omega-3 som kroppen kan omvandla och ta upp. Hela linfrön blir till gelbildande fibrer vilket kan vara bra för tarmfunktionen.

♦Surdeg. Ett lågt pH-värde gör att blodsockret stiger långsammare och surdeg sägs också underlätta upptaget av mineraler.

♦Ord som kärnor, hela korn, klippta och frön är bra att leta efter i innehållsförteckningen.

♦När vetemjöl står först i innehållsförteckningen, vilket ofta är fallet även då brödet marknadsförs som ett fullkorns- eller hälsobröd.

♦Danskt rågbröd som ser grovt, mörkt och nyttigt ut men som innehåller stora mängder sirap där brödet också får sin färg ifrån. Slå ett öga på andelen sockerarter så får du se.

♦Ett mörkt bröd som inte innehåller mycket fullkorn eller råg. Då är det i stället tillsatser av exempelvis malt, sirap eller sockerkulör som ger brödet dess färg.

♦Ord, siffror och bokstäver som du inte förstår, det är oftast tillsatser som du inte behöver. Ju kortare innehållsförteckning desto bättre!

Källa: http://www.wellnessguide.se






Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0